Cum alegem corect casca moto

casca motocicleta

Mersul pe motocicleta poate sa fie distractiv, practiv sau chiar si relaxant. Cu toate acestea, cu totii suntem constienti ca nu este cel mai sigur mod de deplasare, mai ales ca majoritatea celor care merg pe motocicleta au tendinta de a merge cu viteze excesiv de mari. Din aceasta cauza este important ca atunci cand mergi pe motocicleta sa fii echipat corespunzator.

 

Casca este cea mai importanta componenta a echipamentului de protectie asa ca alegerea unui model potrivit este foarte importanta, scopul principal al castii de motocicleta fiind  protejarea capului in cazul unui accident.

Exista mai multi factori ce trebuie luati in considerarea atunci cand alegem o casca, precum: greutate, aerodinamica, ventilatie si aerisira, precum si izolarea fonica.

  • Greutatea– casca de protectie trebuie sa aiba o greutate cat mai mica, cea mai buna fiind cea care are stratul exterior din fibre, deoarece este mai usoara. Totodata, este si cea mai scumpa casca de pe piata.
  • Aerodinamica– o casca de protectie buna trebuie sa reziste la viteze mari, care depasesc chiar si 100 de km/h. La o asemenea viteza ai nevoie de o casca foarte stabila care sa nu se miste pe cap, eoarece acest lucru iti va ingreuna si vederea.
  • Ventilatia– daca folosesti motocicleta pentru a te deplasa in oras, o casca ce are zone de aerisire bine definite este necesara, in cazul in care temperaturile sunt foarte ridicate, sa nu transpiri excesiv. In cazul calatoriilor lungi, prea multa aerisire nu te va ajuta deoarece poti trage curent, deci opteaza pentru o casca cat mai ermetic inchisa.
  • Izolarea fonica– este important sa ai o casca moto cu un sistem de antifonare eficient mai ales daca esti o persoana ce calatoreste mult. Zgomotul ambiant poate sa deterioreze auzul pe termen lung, ceea ce ii face pe motociclisti isi puna dopuri de urechi atunci cand calatoresc mult pe un drum cu trafic redus. Pentru plimbarile in oras insa, izolarea fonica ar putea sa fie riscanta, deoarece vei risca sa auzi prea tarziu manevrele masinilor din trafic, si sa te expune astfel pericolelor.

 

            Protectia oferita de casca moto se clasifica astfel:

  • Protectie la impact – este cea mai importanta. In cazul unui soc puternic casca trebuie sa reziste. O casca buna trebuie sa protejeze exteriorul, dar mai ales interiorul. Castile moto au doua straturi: stratul exterior, foarte solid, foarte rezistent, preia socul initial si protejeaza craniul si stratul interior –are rolul de a absorbi si disipa energia de impact, tocmai pentru a evita leziunile creierului
  • Protectie la abraziune – pentru atunci cand cazi ci aluneci in continuare in virtutea inertiei. Poti sa aluneci si cateva zeci de metri, iar dupa cum stii asfaltul este foarte abraziv. Casca moto trebuie sa reziste si, din fericire, castile bune ofera acest tip de protectie si rezista foarte bine la abraziune.
  • Protectie la penetrare (impuscare) – lovituri de mici dimensiuni, dar cu impact foarte mare atunci cand se merge cu viteza (pietricele, mici bucati metalice etc). Pe sosea exista astfel de obiecte si cateodata sunt aruncate in aer de cauciucurile masinilor, iar unele pot ateriza in capul tau.
  • Protectie termica – casca nu dispune de materiale izolatoare termic, insa clar nu trebuie sa se topeasca in cazul abraziunii.

 

casca moto insportlineCastile de top sunt certificate cam dupa toate standardele posibile. Totusi, pe eticheta poate aparea doar un singur standard in funcţie de piaţa pe care se comercializeaza. De obicei in Romania se comercializeaza casti importate din UE sau USA, deci vei gasi standardele ECE sau DOT, iar daca respectiva casca este certificata si Snell va fi si el imprimat pe eticheta.

Diferenta principala de pret este data de materialul din care este facut stratul exterior al castii. Coaja exterioara este constituita dintr-o ţesatura de tip fibra de sticla, fibra de carbon, kevlar (sau un mix de astfel de materiale) in cazul castilor high-end (ce au preţuri de peste 400 euro) sau pur si simplu din policarbonat (plastic) turnat in cazul castilor low-end (casti de sub 100 euro).

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o casa este si culoarea acesteia care poate juca un rol important in protectia ta. Casca te ajuta sa iti cresti vizibilitatea in trafic. Evita castile cu amestec de culori care sunt percepute cenusii de la distanta, precum si castile rosii care nu se vad pe timp de noapte. Cea mai buna casca pentru motocicleta are o culoare fluorescenta cum ar fi galben, verde crud sau portocaliu neon, sau este pur si simplu alba.

Este foarte important sa alegi o casca moto care sa ti se potriveasca perfect. Asta inseamna ca este absolut necesar sa fii foarte atent atunci cand consulti tabelul de marimi, precum si forma castii, deorece trebuie sa se potriveasca perfect cu forma capului tau.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *