Laptele – daunator sau benefic organismului?

laptele ca nutrient

Laptele nu este periculos. Dar laptele, de asemenea, nu este pentru toata lumea. Iata ce ar trebui sa stiti despre cine beneficiaza cel mai mult de proprietatile laptelui si cine ar trebui sa renunte la acesta.

 

Laptele – o sursa de vitamine

Laptele – sau, mai precis, laptele de vaca – este intr-adevar o sursa buna de vitamine si minerale. Laptele este o sursa importanta de proteine, calciu, vitamina D, care contine si magneziu, impreuna cu alte minerale si nutrienti. Daca nu consumati lactate, este foarte greu sa obtineti suficient calciu, ceea ce este esential pentru oasele puternice. Vitamina D si potasiul din lapte sunt, de asemenea, importante pentru sanatatea oaselor.

Intradevar, nu va puteti baza exclusiv pe lapte pentru a lupta impotriva osteoporozei. De asemenea, aveti nevoie de magneziu (laptele il detine, dar nu este o sursa excelenta) si vitamina K (gasita in verdeturi, peste, carne si oua) – dar va ajuta sa bifati o serie din nutrientii necesari.

Acestea fiind spuse, laptele nu este singura sursa de nutrienti de care putem dispune. O ceasca de spanac, de exemplu, are 350 mg de calciu (putin mai mult decat 300 mg dintr-o ceasca de lapte) si ofera de asemenea fibre si acid folic. O cutie de 60 gr de somon ofera 380 mg de calciu, plus acizi grasi omega 3, sanatosi pentru inima.

 

Cat de mult lapte ar trebui sa beti?

Beneficiile consumului de lapteDaca alegeti sa consumati produse lactate, puteti opta pentru a include laptele in dieta dumnevoastra prin a il adauga in mesele zilnice – sa zicem, o felie de branza pe un sandwich sau putin lapte in cafea. Singurele persoane care ar putea avea nevoie de mai mult lapte sunt copiii si persoanele in varsta, pentru ca au tendinta de a consuma alimente din care nu pot obtine nutrientii de care au nevoie.

 

 

De ce nu ar trebui sa exagerati cu consumul de lapte

Presupunand ca va place laptele si nu sunteti intolerant la acesta, majoritatea expertilor spun ca este bine si poate chiar sanatos sa continuati sa beti – cel putin in mod moderat. Motivul pentru care consumul prea mare de lactate nu este recomandabil este pentru ca va poate face sa renuntati la alte alimente sanatoase (cum ar fi fructele si legumele) din dieta dumneavoastra.

Dimpotriva, atunci cand oamenii scot laptele din dieta lor si gasesc ca se simt mai bine, de cele mai multe ori nu este pentru ca laptele le-a facut rau. Este deoarece starea lor generala se imbunatateste atunci cand acestia inlocuiesc produsele lactate cu mai multe produse nutritive dense si alte alimente intregi.

Un alt lucru de luat in considerare este ca, daca nu folositi lapte degresat, bautura va contine grasimi saturate. In timp ce efectele grasimilor saturate sunt dezbatute in mod constant, cei mai multi experti in domeniul sanatatii sunt de acord ca cresterea consumului de grasimi saturate duce la cresterea colesterolului, ceea ce poate creste riscul bolilor cardiovasculare.

 

Mituri privind folosrea laptelui

Nu toate preocuparile legate de lapte sunt create dintr-o perspectiva stiintifica. Majoritatea expertilor spun ca, cu exceptia unui posibil risc crescut de cancer de prostata (mai tarziu, la o varsta inaintata), orice altceva ce indica faptul ca laptele ar fi periculos este destul de inconcret. De asemenea, majoritatea studiilor care urmaresc sa arate potentialele daune ale laptelui trebuie, de asemenea, sa fie luate in considerare in contextul altor cercetari contradictorii. De exemplu, un studiu publicat a constatat ca consumul de lactate cu continut ridicat de grasimi a crescut riscul diabetului zaharat pre-diabetic si al diabetului de tip 2 – totusi un studiu anterior, publicat de asemenea, sustinea ca consumul de laptele a fost asociat cu un risc mai scazut de diabet.

 

Laptele ingrasa?

Daca ati auzit ca laptele va ingrasa, acest fapt nu este dovedit. Este adevarat ca laptele provine de la mamifere si are un scop biologic – de a hrani bebelusii astfel incat sa creasca si sa se dezvolte. Laptele contine in mod natural hormone de crestere, precum si factor de crestere asemanator insulinei, ambele fiind concepute pentru a face animalele sa devina mai mari. Dar nu exista nici o dovada ca acest lucru ar contribui la obezitate. Exista dovezi ca consumul de lapte dupa un antrenament va poate ajuta sa va construiti muschii, mai ales datorita continutului de proteine. Desigur, daca mancati inghetata in fiecare zi sau puneti branza pe tot cee ace consumati, este posibil sa asimilati foarte mult in greutate. Dar daca manancati lactate – chiar si lactate cu continut mare de grasimi – in cantitati mici, ar putea chiar sa va ajute sa scapati de cateva kilograme in plus.

 

Beneficiile consumului de lapte

In timp ce cercetarea este in continua evolutie, pentru moment, preponderenta dovezilor arata ca lactatia este benefica (sau cel putin nu este daunatoare) pentru majoritatea oamenilor. Consumul de lactate a fost asociat cu un control mai usor al greutatii, un risc neutru sau redus de diabet de tip 2, un risc mai mic de accident vascular cerebral si o densitate minerala osoasa mai mare (desi nu s-a dovedit reducerea fracturilor). Corpul fiecarei persoane este unic. In timp ce majoritatea oamenilor par sa poata tolera cel putin unele produse lactate, exista si persoane care nu o pot face.

 

Sunteti intolerant la lactoza

O adevarata alergie la lapte este relativ rara, dar multi oameni sunt intoleranti la lactoza – ceea ce inseamna ca nu pot digera in mod adecvat zaharul primar (lactoza) gasit in lapte. Ca rezultat, mancarea cu lactoza declanseaza simptome neplacute cum ar fi crampele, gazele sau diareea. Daca sunteti intolerant la lactoza, este posibil sa aveti in continuare posibilitatea de a manca anumite tipuri de produse lactate. In timp ce va trebui sa va indepartati de lapte si inghetata, branzeturile tari si iaurtul bogat in probiotice de obicei nu contin lactoza.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *