Masurarea caloriilor si arderea lor eficienta

fitness insportline

Pentru a sti cantitatea de calorii consumata zilnic de organismul dumneavoastra si pentru a stabili, astfel, necesitatile dumneavoastra calorice, trebuie sa va raportati la metabolismul dumneavoastra de baza. Acesta corespunde raportului consum/calorii, inregistrat in stare de repaus.Acest raport variaza in functie de varsta, de greutate si de activitatea fizica. El va va servi ca punct de referinta pentru a sti care sunt nevoile organismului dumneavoastra pentru a-si mentine functiile vitale.

Calcul metabolism de baza (in Kcal)

Pentru a va calcula cu precizie metabolismul de baza (in Kcal), utilizati urmatoarele formule. Cifrele pe care le veti obtine corespund cantitatilor pe care organismul dumneavoastra le consuma in repaus, pe o perioada de 24 ore.

  • Pana la 18 ani – 17,3 x greutatea corpului in kg + 651

  • Intre 19 -30 ani. – 15,3 x greutatea corpului in kg + 879

  • Intre 31-60 ani. – 11,6 x greutatea corpului in kg + 487

  • Dupa 60 ani – 13,5 x greutatea corpului in kg + 487

Pentru a furniza combustibilul necesar functionarii organismului dumneavoastra, trebuie sa ii oferiti macro-nutrimente, prin intermediul alimentatiei (glucide, lipide, proteine). In cazul in care greutatea dumneavoastra se stabilizeaza in timp, acest lucru indica faptul ca aporturile de energie sunt egale cu consumul. In schimb, in cazul in care luati in greutate, organismul dumneavoastra nu are nevoie de toata energia pe care i-o furnizati, deoarece consumul de energie este slab sau pentru ca aporturile alimentare sunt prea mari. In oricare dintre cazuri, corpul dumneavoastra depoziteaza energia in exces, in special sub forma de grasimi (trigliceride).

Cele mai eficiente exercitii pentru cresterea masei musculare sunt genuexiunile, tractiunile si flotarile. Dar ce faci cand vrei sa reduci stratul de grasime? Antrenamentul cardio se recomanda pentru arderea grasimilor pentru ca in 30 minute de cardio veti consuma mult mai multe calorii decat ati consuma in 30 minute de antrenament de forta.

bicicleta-eliptica Daca vreti sa pierdeti in greutate, va trebui sa reduceti aportul de calorii, ceea ce inseamna sa mancati mai putin si sa consumati mai multe calorii, asadar sa faceti mai multa miscare. Pentru aceasta, activitatile de anduranta, cum ar fi banda de alergare, biking-ul, bicicleta de apartament si bicicleta eliptica sunt extrem de eficiente. De fapt, pentru a sustine acest tip de activitate, corpul trebuie sa recurga la rezervele de grasime. Prin urmare, atunci cand organismul intelege ca va trebui sa faca un efort pentru un anumit timp, va incepe sa isi satisfaca necesitatile diferit. Astfel, incepe cu lipidele, primul pas fiind transformarea acestora. Pentru a elimina grasimile, puteti de asemenea sa aveti in vedere activitati de intarire a musculaturii, muschii sunt mari consumatori de energie; cu cat aveti mai multa masa musculara, cu atat veti arde mai multe calorii.

 

Consumul de alimente nu aduce numai calorii:

de fapt, digestia presupune un consum de energie mai mult sau mai putin ridicat, in functie de alimentele absorbite. Unele sunt mai dificil de descompus decat altele; astfel, organismul consuma mai multa energie pentru a le digera. Este cazul glucidelor complexe si al proteinelor.In schimb, lipidele au o structura simpla si sunt stocate aproape in starea initiala. De exemplu: o friptura de 100 kcal va va ingrasa mai putin decat o portie de unt de 100 kcal, deoarece organismul va consuma mult mai multa energie pentru a asimila carnea decat pentru a depozita lipidele oferite de unt. Asadar, trebuie sa retineti ca valoarea energetica a alimentelor trebuie interpretata cu grija: de fapt, caloriile inmagazinate depind, de asemenea, de tipul de aliment ales!

Sportul intensifica in mod natural metabolismul:

pentru a raspunde necesitatilor aferente unui efort fizic, organismul recurge la rezervele sale, pentru a alimenta celulele musculare. Este ceea ce numim procesul de catabolism. Pe termen lung, activitatea fizica permite corpului, in acest mod, sa consume mai multa energie in perioada de repaus. Unele accesorii de fitness sunt renumite pentru arderea caloriilor, topirea grasimilor si evitarea problemelor reprezentate de celulita. Este cazul corzii de sarit, a stepper-ului sau chiar a mini-trambulinei, care va vor permite sa acordati atentie mai ales partii inferioare a corpului. Incercati-le si veti descoperi singur avantajele acestora!

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *