Un stil de viata sanatos inseamna sanatate fizica

alimentatie si sport

Un stil de viata sanatos pentru majoritatea oamenilor inseamna sanatatea fizica. In mare masura aceasta afirmatie este adevara, cu completarea ca un stil de viata sanatos presupune si o alimentatie corespunzatoare. Sa luam fiecare dintre aceste doua aspecte pe rand.

 

            Alimentatia (dieta)

dieta sanatoasa Toti oamenii trebuie sa consume alimente pentru cresterea si mentinerea unui corp sanatos, dar fieare dintre noi avem propriul organism astfel incat ca sugarii, copiii, adolescentii, adulti si varstnici, trebuie sa aiba o dieta echilibrata, conform varstei. De exemplu, bebelusii trebuie hraniti la fiecare patru ore, pana cand treptat ajung sa consume alimente mai solide. In cele din urma, ele se dezvolta intr-un mod normal de a manca de trei ori pe zi, asa cum mananca copiii mai maricei. Cu toate acestea, asa cum stiu majoritatea parintilor, copiii si adolescentii adesea iau gustari intre mese. Gustarea nu este adesea limitata la aceste grupe de varsta, deoarece adultii si persoanele in varsta fac adesea acelasi lucru.

            Sfaturi:

  • Consumati trei mese pe zi (mic dejun, pranz si cina); este important sa retineti ca cina nu trebuie sa fie cea mai consistenta masa.
  • Majoritatea consumului de alimente ar trebui sa conste in fructe, legume, boabe integrale si produse lactate fara grasimi sau cu continut scazut de grasimi.
  • Alegeti carne slaba, pasare, peste, fasole, oua si nuci (cu accent pe fasole si nuci).
  • Alegeti alimente cu continut scazut de grasimi saturate, colesterol, sare (sodiu) si zaharuri adaugate; uitati-va la etichete deoarece primele articole enumerate pe etichete cuprind cele mai ridicate concentratii de ingrediente.
  • Atentie la portile de mancare: mancati cea mai mica portie care va poate satisface foamea.
  • Gustarile sunt bune in mod moderat si ar trebui sa contina elemente cum ar fi fructe, cereale integrale sau fructe cu coaja lemnoasa pentru a satisface foamea si pentru a nu provoca cresterea in greutate excesiva.
  • Evitati sucurile si bauturile imbogatite cu zahar din cauza caloriilor pe care acestea le detin; bauturile dietetice nu pot fi o alegere buna pentru ca dau senzatia de foame si automat va creste consumul de alimente.
  • Evitati sa mancati o masa mare inainte de a dormi pentru a reduce refluxul gastroesofagian si cresterea in greutate.
  • Evitati recompensarea copiilor cu gustari zaharoase; un astfel de model poate deveni un obicei pe tot parcursul vietii pentru oameni.
  • Se promoveaza din ce in ce mai mult stil de viata vegetarian pentru un stil de viata sanatos si pentru pierderea in greutate; vegetarienii ar trebui sa verifice cu medicii lor sa se asigure ca primesc suficientie vitamine, minerale si fier din ceea ce consuma.
  • Persoanele cu programe neobisnuite de lucru (schimburi de noapte, studenti) ar trebui sa incerce sa adere la o rutina de mic dejun, pranz si cina, cu gustari minime.
  • Persoanele care pregatesc alimentele ar trebui sa evite utilizarea grasimilor sau a prajirii alimentelor in grasimi.
  • Cei care incearca sa piarda in greutate (grasimi corporale) ar trebui sa evite toate alimentele grase si zaharoase si sa manance in principal legume, fructe si fructe cu coaja lemnoasa si sa-si reduca semnificativ consumul de carne si produse lactate.

 

            Activitatea fizica

Activitatea fizica contribuie in mod semnificativ la un stil de viata sanatos. Un stil de viata nesanatos se poate manifesta prin obezitate, slabiciune, lipsa de anduranta si sanatate generala precara, care pot favoriza dezvoltarea bolilor.

            Sfaturi:

  • Activitatea fizica efectuata constant imbunatateste echilibrul, flexibilitatea si rezistenta si reduce riscul de imbolnavire. Exercitiile regulate pot ajuta la prevenirea bolilor cardiace, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate si hipertensiune arteriala.
  • Exercitiile regulate pot ajuta persoanele care sufera de artrita cronica sa isi imbunatateasca capacitatea de a efectua activitati zilnice, pot ajuta la cresterea stimei de sine si a increderii in sine, scaderea stresului si anxietatii, imbunatatirea dispozitiei si imbunatatirea sanatatii mentale generale.
  • Exercitiile regulate pot ajuta la controlul cresterii in greutate si la unele persoane pot provoca pierderea de grasime.
  • Incepeti incet si progresati treptat pentru a evita oboseala excesiva. In timp, realizati de la 30 pana la 60 de minute de exercitii moderate pana la un antrenament mai solicitant in fiecare zi.
  • Oamenii nu sunt niciodata prea batrani pentru a incepe sa faca miscare. O banda de alergare de la inSPORTline pe care sa o foloseasca acasa doar pentru un mers usor, pentru 30 min pe zi, poate fi alegerea perfecta.
  • Aproape orice tip de exercitiu (rezistenta, aerobic in apa, mersul pe jos, inot, greutati, yoga si multe altele) este de ajutor pentru toata lumea.
  • Copiii au nevoie de exercitii; joaca in afara casei este un inceput bun.
  • Inactivitatea fizica si lipsa exercitiilor fizice sunt asociate cu diabetul zaharat de tip II sau cu bolile de inima, contribuind si la cresterea in greutate.

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *