Exercitii cu rolele pentru a te pastra in forma

set-role insportline

Daca doriti sa ramaneti activi atat pe timp de vara cat si in timpul iernii, sa cultivati obiceiurile sanatoase si sa va pregatiti inainte de primavara, este timpul sa va plimbati cu rolele. Aceasta activitate este una dintre exercitiile de top recomandate pentru rezistenta musculara. De asemenea, poate arde pana la 600 de calorii intr-o ora! Doriti sa va imbunatatiti antrenamentul cu ajutorul rolelor? Iata cum o puteti face!

exercitii pe roleSa mergi pe role necesita forta, stabilitate si rezistenta, pe care le puteti construe fie pe o pista special amenajata pentru role sau chiar si in parcuri sau in parcarea din spatele blocului. Orice persoana care acum merge pe role poate confirma ca a reusi sa stai pe ele poate fi un lucru destul de complicat. Dar, odata ce te-ai prins de cum merge treaba, vei vedea ca rolele vor devein cel mai bun prieten al tau. Exista numeroase exercitii pe care le poti face cu rolele si cea mai buna parte este ca nu este nevoie de nici un echipament special, in afara de aparatori, care le sunt recomandate, in general, copiiilor care abia invata sa mearga pe ele, pentru a evita riscul accidentarilor.

Toata lumea stie ca mersul pe role are mari beneficia pentru picioare si coapse, dar tine de tine felul in care vei face toate aceste exercitii. Consolidarea acestui sport va va ajuta sa va mentineti stabilitatea si, daca lucrati cu rolele de doua pana la trei ori pe saptamana, vi se va imbunatati considerabil tonusul muscular.

Daca obisnuiti sa faceti abdomene, squats, scandura, etc., pentru picioare, pentru coapse sau abdomen, veti vedea ca prin plimbarea cu rolele veti fi la fel de castigati. Incepeti prin a face cat mai multe ture posibil, apoi in fiecare saptamana adaugati cu una sau doua mai multe pentru a va impinge pe voi insiva si pe muschii dumneavoastra spre a fi mai buni si mai puternici.

Formarea de viteza de departe este cea mai obositoare dintre ele, dar merita in cele din urma. Construirea rezistentei dumneavoastra este importanta si majoritatea oamenilor se tem de ea, dar este intradevar o necesitate pentru orice persoana care sa plimba cu rolele, facand din acesta un sport de performanta. Incercati sa va obisnuiti cu viteza, astfel ca cel putin o data pe saptamana, majorati viteza cu timp de 15 pana la 20 de minute si mergeti din ce in ce mai mult. Incalziti-va initial facand jogging timp de cinci minute, apoi sprint timp de 20 de secunde, incetiniti si jogging timp de inca doua minute, apoi repetati. Nu uitati sa faceti incalzire timp de cinci minute pentru a scapa de crampe.

Yoga … Multe din persoanele care merg pe role la nivel avansat nu-si dau seama ca mersul pe role si yoga merg mana in mana. Ambele, in timp, intaresc rezistenta mentala si cea fizica. Incercati cateva pozitii de baza, pozitii simple care lucreaza picioarele, echilibrul si abdomenul. Majoritatea oamenilor cred ca trebuie sa faceti cursuri costisitoare si sa cumparati toate cele mai recente accesorii, dar este foarte neadevarata. Exista tone de videoclipuri de yoga si instructiuni online gratuite pentru a invata cum sa mergi pe role, pe care le puteti folosi.

Read More

Lipsa rezultatelor ca urmare a unei diete combinata cu sport

dieta si fitness

Aproximativ 33% din populatie este in prezent obeza sau supraponderala, iar acest numar tinde sa urce.

Mai mult de 60% dintre persoanele care viziteaza salile cu aparate fitness se confrunta cu probleme in cee ace priveste planul lor si mentinerea acestuia mai mult de trei luni.

Pana la sfarsitul anului, pana la 92% din oameni nu au reusit sa-si rezolve problemele privind greutatea cu ajutorul fitness-ului.

Unii ar putea gasi aceste cifre deprimante. Realitatea este ca numerele – in timp ce deranjeaza – sunt un semn ca este nevoie de imbunatatire.

Cartile bune de fitness sau programele de dieta functioneaza pentru ca acestea ofera informatii care s-au dovedit a atinge un anumit scop, indiferent daca acesta este arderea grasimilor, construirea muschilor sau doar imbunatatirea generala a sanatatii.

Daca o dieta si un program de fitness nu functioneaza nu este motivul pentru care oamenii nu reusesc. Multe diete functioneaza. Multe tipuri de exercitii ard calorii. Dar anumite programe sunt eficiente pentru anumite persoane, deoarece fiecare persoana este unica si este capabila sa invete cum sa isi schimbe modul de viata astfel incat sa traiasca sanatos.

Dincolo de calorii, gasirea antrenamentului perfect sau a numarului de seturi sau repetari, defectele reale in transformarea corpului nu apar in muschi sau in celulele adipoase – acestea se intampla doar in capul tau.

Indiferent daca va dati seama sau nu, succesul dumneavoastra este determinat de capacitatea dumneavoastra de a adera la o serie de schimbari comportamentale care va pot face sa experimentati mai usor succesul pe orice tip de program.

dieta si sportCele doua explicatii cele mai frecvente pentru care programele de fitness nu functioneaza sunt:

1) antrenamentul (si / sau dieta) nu a fost bun

2) corpul tau nu da randament. Genetica ta este ingrozitoare. Toata lumea poate sa piarda in greutate si dumneavoastra nu puteti.

Realitatea este ca al doilea motiv – desi este valabil (genetica joaca un rol important) – nu este un motiv pentru lipsa de succes. Oricine se poate schimba si transforma. Pierderea in greutate si modelarea musculaturii nu se limiteaza la genetica.

 

Lista de motive pentru care programele nu functioneaza necesita doua elemente esentiale care o fac completa:

1) Nu ati urmat programul, nu ati respectat si ati facut in mod constant ajustari

2) Programul a fost livrat intr-un mod care nu ti-a oferit nici o optiune decat esecul.

Este cel de-al doile element pe care majoritatea oamenilor il ignora si nici nu-l ia in considerare, motiv pentru care atat de multi sunt frustrati, deoarece este probabil cel mai frecvent motiv pentru lipsa de progres.

Daca nu realizati exercitiile ca o rutina zilnica si nu consumati alimente bune, trecerea la obiceiuri noi poate fi foarte frustranta din punct de vedere psihic. Si daca nu adoptati o abordare corecta, creierul dumneavoastra va poate impiedica, la propriu, sa faceti schimbarile pe care le doriti cu disperare.

 

Nu te baza pe vointa …

Prima regula, cea a vointei face tot posibilul sa nu se bazeze pe ea. Vointa este un lucru real si poate fi motivul pentru care va indreptati spre sala de sport si mancati broccoli in loc sa va culcati pe canapea si sa mancati inghetata, dar este si motivul pentru care atat de multi oameni au dificultati in adaptarea la o rutina sanatoasa.

Si asta deoaree aveti mult mai putin control asupra comportamentului dumneavoastra decat ati crede. Asta pentru ca stresul si anxietatea – emotii care sunt inevitabile – pot distruge chiar si intentia cea mai puternica si va ingreuneaza concentrarea si veti reusi cu greu sa va adaptati la o noua rutina.

Daca ati observat ca nu puteti ajunge la sala de gimnastica in mod consecvent, angajati un antrenor fitness cu care sa lucrati astfel incat sa ajungeti la ceea ce v-ati propus. Daca simtiti ca trebuie sa mergeti mai mult, puteti sa va parcati masina in mod intentionat la 15 minute de munca. Sigur ca este incomod, dar va face treaba, nu?

De prea multe ori, ne bazam prea mult pe convingerea ca realizarea unei schimbari va fi usoara. In schimb, anticipati ca va fi greu, facilitand aderarea la noua dumneavoastra rutina. Dupa un timp, acest stil de viata va deveni obisnuinta.

Cu totii ne dorim sa credem ca ne putem atinge obiectivele de fitness, dar prea adesea “sindromul de falsa speranta” face procesul sa fie mai greu decat trebuie. Trebuie sa stabiliti asteptari realiste despre cine sunteti, ceea ce sunteti capabil sa realizati si doriti ca procesele pe care trebuie sa le creati pentru a va ajuta sa obtineti succesul. Prin urmare, este important sa incepi sa fii increzator, dar si sa fii realist cu ceea ce va fi usor si ceea ce va fi greu.

 

Read More

Laptele – daunator sau benefic organismului?

laptele ca nutrient

Laptele nu este periculos. Dar laptele, de asemenea, nu este pentru toata lumea. Iata ce ar trebui sa stiti despre cine beneficiaza cel mai mult de proprietatile laptelui si cine ar trebui sa renunte la acesta.

 

Laptele – o sursa de vitamine

Laptele – sau, mai precis, laptele de vaca – este intr-adevar o sursa buna de vitamine si minerale. Laptele este o sursa importanta de proteine, calciu, vitamina D, care contine si magneziu, impreuna cu alte minerale si nutrienti. Daca nu consumati lactate, este foarte greu sa obtineti suficient calciu, ceea ce este esential pentru oasele puternice. Vitamina D si potasiul din lapte sunt, de asemenea, importante pentru sanatatea oaselor.

Intradevar, nu va puteti baza exclusiv pe lapte pentru a lupta impotriva osteoporozei. De asemenea, aveti nevoie de magneziu (laptele il detine, dar nu este o sursa excelenta) si vitamina K (gasita in verdeturi, peste, carne si oua) – dar va ajuta sa bifati o serie din nutrientii necesari.

Acestea fiind spuse, laptele nu este singura sursa de nutrienti de care putem dispune. O ceasca de spanac, de exemplu, are 350 mg de calciu (putin mai mult decat 300 mg dintr-o ceasca de lapte) si ofera de asemenea fibre si acid folic. O cutie de 60 gr de somon ofera 380 mg de calciu, plus acizi grasi omega 3, sanatosi pentru inima.

 

Cat de mult lapte ar trebui sa beti?

Beneficiile consumului de lapteDaca alegeti sa consumati produse lactate, puteti opta pentru a include laptele in dieta dumnevoastra prin a il adauga in mesele zilnice – sa zicem, o felie de branza pe un sandwich sau putin lapte in cafea. Singurele persoane care ar putea avea nevoie de mai mult lapte sunt copiii si persoanele in varsta, pentru ca au tendinta de a consuma alimente din care nu pot obtine nutrientii de care au nevoie.

 

 

De ce nu ar trebui sa exagerati cu consumul de lapte

Presupunand ca va place laptele si nu sunteti intolerant la acesta, majoritatea expertilor spun ca este bine si poate chiar sanatos sa continuati sa beti – cel putin in mod moderat. Motivul pentru care consumul prea mare de lactate nu este recomandabil este pentru ca va poate face sa renuntati la alte alimente sanatoase (cum ar fi fructele si legumele) din dieta dumneavoastra.

Dimpotriva, atunci cand oamenii scot laptele din dieta lor si gasesc ca se simt mai bine, de cele mai multe ori nu este pentru ca laptele le-a facut rau. Este deoarece starea lor generala se imbunatateste atunci cand acestia inlocuiesc produsele lactate cu mai multe produse nutritive dense si alte alimente intregi.

Un alt lucru de luat in considerare este ca, daca nu folositi lapte degresat, bautura va contine grasimi saturate. In timp ce efectele grasimilor saturate sunt dezbatute in mod constant, cei mai multi experti in domeniul sanatatii sunt de acord ca cresterea consumului de grasimi saturate duce la cresterea colesterolului, ceea ce poate creste riscul bolilor cardiovasculare.

 

Mituri privind folosrea laptelui

Nu toate preocuparile legate de lapte sunt create dintr-o perspectiva stiintifica. Majoritatea expertilor spun ca, cu exceptia unui posibil risc crescut de cancer de prostata (mai tarziu, la o varsta inaintata), orice altceva ce indica faptul ca laptele ar fi periculos este destul de inconcret. De asemenea, majoritatea studiilor care urmaresc sa arate potentialele daune ale laptelui trebuie, de asemenea, sa fie luate in considerare in contextul altor cercetari contradictorii. De exemplu, un studiu publicat a constatat ca consumul de lactate cu continut ridicat de grasimi a crescut riscul diabetului zaharat pre-diabetic si al diabetului de tip 2 – totusi un studiu anterior, publicat de asemenea, sustinea ca consumul de laptele a fost asociat cu un risc mai scazut de diabet.

 

Laptele ingrasa?

Daca ati auzit ca laptele va ingrasa, acest fapt nu este dovedit. Este adevarat ca laptele provine de la mamifere si are un scop biologic – de a hrani bebelusii astfel incat sa creasca si sa se dezvolte. Laptele contine in mod natural hormone de crestere, precum si factor de crestere asemanator insulinei, ambele fiind concepute pentru a face animalele sa devina mai mari. Dar nu exista nici o dovada ca acest lucru ar contribui la obezitate. Exista dovezi ca consumul de lapte dupa un antrenament va poate ajuta sa va construiti muschii, mai ales datorita continutului de proteine. Desigur, daca mancati inghetata in fiecare zi sau puneti branza pe tot cee ace consumati, este posibil sa asimilati foarte mult in greutate. Dar daca manancati lactate – chiar si lactate cu continut mare de grasimi – in cantitati mici, ar putea chiar sa va ajute sa scapati de cateva kilograme in plus.

 

Beneficiile consumului de lapte

In timp ce cercetarea este in continua evolutie, pentru moment, preponderenta dovezilor arata ca lactatia este benefica (sau cel putin nu este daunatoare) pentru majoritatea oamenilor. Consumul de lactate a fost asociat cu un control mai usor al greutatii, un risc neutru sau redus de diabet de tip 2, un risc mai mic de accident vascular cerebral si o densitate minerala osoasa mai mare (desi nu s-a dovedit reducerea fracturilor). Corpul fiecarei persoane este unic. In timp ce majoritatea oamenilor par sa poata tolera cel putin unele produse lactate, exista si persoane care nu o pot face.

 

Sunteti intolerant la lactoza

O adevarata alergie la lapte este relativ rara, dar multi oameni sunt intoleranti la lactoza – ceea ce inseamna ca nu pot digera in mod adecvat zaharul primar (lactoza) gasit in lapte. Ca rezultat, mancarea cu lactoza declanseaza simptome neplacute cum ar fi crampele, gazele sau diareea. Daca sunteti intolerant la lactoza, este posibil sa aveti in continuare posibilitatea de a manca anumite tipuri de produse lactate. In timp ce va trebui sa va indepartati de lapte si inghetata, branzeturile tari si iaurtul bogat in probiotice de obicei nu contin lactoza.

 

Read More

Cum alegem corect casca moto

casca motocicleta

Mersul pe motocicleta poate sa fie distractiv, practiv sau chiar si relaxant. Cu toate acestea, cu totii suntem constienti ca nu este cel mai sigur mod de deplasare, mai ales ca majoritatea celor care merg pe motocicleta au tendinta de a merge cu viteze excesiv de mari. Din aceasta cauza este important ca atunci cand mergi pe motocicleta sa fii echipat corespunzator.

 

Casca este cea mai importanta componenta a echipamentului de protectie asa ca alegerea unui model potrivit este foarte importanta, scopul principal al castii de motocicleta fiind  protejarea capului in cazul unui accident.

Exista mai multi factori ce trebuie luati in considerarea atunci cand alegem o casca, precum: greutate, aerodinamica, ventilatie si aerisira, precum si izolarea fonica.

  • Greutatea– casca de protectie trebuie sa aiba o greutate cat mai mica, cea mai buna fiind cea care are stratul exterior din fibre, deoarece este mai usoara. Totodata, este si cea mai scumpa casca de pe piata.
  • Aerodinamica– o casca de protectie buna trebuie sa reziste la viteze mari, care depasesc chiar si 100 de km/h. La o asemenea viteza ai nevoie de o casca foarte stabila care sa nu se miste pe cap, eoarece acest lucru iti va ingreuna si vederea.
  • Ventilatia– daca folosesti motocicleta pentru a te deplasa in oras, o casca ce are zone de aerisire bine definite este necesara, in cazul in care temperaturile sunt foarte ridicate, sa nu transpiri excesiv. In cazul calatoriilor lungi, prea multa aerisire nu te va ajuta deoarece poti trage curent, deci opteaza pentru o casca cat mai ermetic inchisa.
  • Izolarea fonica– este important sa ai o casca moto cu un sistem de antifonare eficient mai ales daca esti o persoana ce calatoreste mult. Zgomotul ambiant poate sa deterioreze auzul pe termen lung, ceea ce ii face pe motociclisti isi puna dopuri de urechi atunci cand calatoresc mult pe un drum cu trafic redus. Pentru plimbarile in oras insa, izolarea fonica ar putea sa fie riscanta, deoarece vei risca sa auzi prea tarziu manevrele masinilor din trafic, si sa te expune astfel pericolelor.

 

            Protectia oferita de casca moto se clasifica astfel:

  • Protectie la impact – este cea mai importanta. In cazul unui soc puternic casca trebuie sa reziste. O casca buna trebuie sa protejeze exteriorul, dar mai ales interiorul. Castile moto au doua straturi: stratul exterior, foarte solid, foarte rezistent, preia socul initial si protejeaza craniul si stratul interior –are rolul de a absorbi si disipa energia de impact, tocmai pentru a evita leziunile creierului
  • Protectie la abraziune – pentru atunci cand cazi ci aluneci in continuare in virtutea inertiei. Poti sa aluneci si cateva zeci de metri, iar dupa cum stii asfaltul este foarte abraziv. Casca moto trebuie sa reziste si, din fericire, castile bune ofera acest tip de protectie si rezista foarte bine la abraziune.
  • Protectie la penetrare (impuscare) – lovituri de mici dimensiuni, dar cu impact foarte mare atunci cand se merge cu viteza (pietricele, mici bucati metalice etc). Pe sosea exista astfel de obiecte si cateodata sunt aruncate in aer de cauciucurile masinilor, iar unele pot ateriza in capul tau.
  • Protectie termica – casca nu dispune de materiale izolatoare termic, insa clar nu trebuie sa se topeasca in cazul abraziunii.

 

casca moto insportlineCastile de top sunt certificate cam dupa toate standardele posibile. Totusi, pe eticheta poate aparea doar un singur standard in funcţie de piaţa pe care se comercializeaza. De obicei in Romania se comercializeaza casti importate din UE sau USA, deci vei gasi standardele ECE sau DOT, iar daca respectiva casca este certificata si Snell va fi si el imprimat pe eticheta.

Diferenta principala de pret este data de materialul din care este facut stratul exterior al castii. Coaja exterioara este constituita dintr-o ţesatura de tip fibra de sticla, fibra de carbon, kevlar (sau un mix de astfel de materiale) in cazul castilor high-end (ce au preţuri de peste 400 euro) sau pur si simplu din policarbonat (plastic) turnat in cazul castilor low-end (casti de sub 100 euro).

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o casa este si culoarea acesteia care poate juca un rol important in protectia ta. Casca te ajuta sa iti cresti vizibilitatea in trafic. Evita castile cu amestec de culori care sunt percepute cenusii de la distanta, precum si castile rosii care nu se vad pe timp de noapte. Cea mai buna casca pentru motocicleta are o culoare fluorescenta cum ar fi galben, verde crud sau portocaliu neon, sau este pur si simplu alba.

Este foarte important sa alegi o casca moto care sa ti se potriveasca perfect. Asta inseamna ca este absolut necesar sa fii foarte atent atunci cand consulti tabelul de marimi, precum si forma castii, deorece trebuie sa se potriveasca perfect cu forma capului tau.

 

Read More

Importanta nutritiei ca rutina zilnica

mancare sanatoasa

Rutina noastra zilnica, pentru a avea un stil de viata sanatos, presupune nu doar efectuarea miscarii ci si o nutritie corespunzatoare. Un antrenament bun si o dieta bine pusa la punct va vor garanta un organsim sanatos, precum si un corp bine definit.

La urma urmei, una dintre regulile fitness-ului este aceea ca trebuie sa va  stabiliti o dieta zilnica, pentru ca exercitiile fitness pe care le faceti sa va ajute sa pierdeti din greutate.

Asadar, iata cateva aspecte de baza care va pot fi de ajutor:

  • evitati apa minerala, sifonul, bomboanele si fast food-ul.
  • zaharul in cantitati prea mari poate fi daunator, deci incercati sa il evitati pe cat de mult posibil, in cantitati prea mari.
  • consumati cat mai multe legume si fructe.
  • asigurati-va ca obtineti suficienta proteina in fiecare zi (carne, pui, peste) – acest lucru va ajuta sa reconstruiti muschii.

 

Modul in care mancati va fi responsabil pentru cel putin 80% din succesul sau esecul dumneavoastra atunci cand doriti sa scapati de cateva kilograme.

Deci, daca faceti un program de antrenament deoarece vreti sa pierdeti in greutate, trebuie sa stiti ca antrenamentul este de doar 10-20% din reusita. Ar fi pacat sa faceti un antrenament luni de zile sau sa mergeti la sala ani de zile si sa nu obtineti rezultatele dorite si asta doar pentru ca nu ati mancat cum trebuie.

Cele mai bune rezultate exista atunci cand ne mentinem o rutina sanatoasa in ceea ce priveste alimentatia noastra. Asadar, iata cateva obiceiuri nutritionale pe care puteti incepe sa le incorporati in rutina zilnica. In foarte scurt timp vei putea observa ca toate aceste obiceiuri au devenit deja o parte naturala a stilului tau de viata sanatos!

Consumul suficient de apa este factorul principal pentru a te simti cat mai bine in fiecare zi! Starea hidratata va ofera energie si face pielea stralucitoare. Chiar si medicul recomanda consumul a minim 2l de lichide pe zi. Si daca lucrati in aer liber si este foarte cald afara, puteti consuma chiar si mai multe lichide. Trucul este sa incepeti sa urmariti aportul de lichide consumat. Poti tine evidenta avand propria ta sticla de apa cu care vei calcul zilnic cata apa bei. In acest fel, vei cunoaste punctul de plecare si vei putea observa in timp cat ai avansat. Sticla de apa nu trebuie sa lipseasca niciodata din geanta ta.

Trebuie sa va concentrati asupra meselor si sa observati care sunt alimentele care va fac sa va simtiti cel mai bun sine si sa limitati astfel ceea ce consumati. Este foarte clar ca alimentele prajite nu sunt sanatoase. Ca exista o scapare din cand in cand nu este un lucru din care sa facem o drama, insa scaparea sa nu fie zilnica. Toate mancarurie prajite sau chipsurile trebuie clar inlocuite. Mancati in schimb felii de castravete, mazare, ardei sau daca doriti gustari crocante, faceti mancaruri ce presupun legume coapte. Este o schimbare de viata si una dintre cele mai bune atunci cand vorbim despre tonus. Incercati acest lucru si va veti simti incredibil. Ori de cate ori va veti simti nevoia de a manca ceva dupa cina, incercati sa va multumiti cu un ceai din ghimbir sau cu lamaie.

In planurile de nutritie cheia pentru a vedea unele rezultate importante este aceea de a consuma alimente verzi. O alimentatie sanatoasa inseamna a consuma alimente neprocesate, cum ar fi proteinele slabe, grasimile sanatoase, fructele proaspete si o multime de verdeturi. Cateodata, insa, puteti face o pauza si va puteti bucura de o gogoasa sau o prajiturica.

 

Read More

Antrenament & Exercitii pentru pierderea in greutate

antrenament cu greutatea corpului

Daca vreti sa va mentineti in forma insa nu vreti sa mergeti la sala de fitness, aflati ca va puteti modela musculatura si puteti slabi chiar si acasa, daca va creati un antrenament care sa vi se potriveasca.

Poti sa faci miscare oriunde, atata timp cat ai vointa. Salile de fitness nu sunt niste locuri in care chiar toata lumea se simte in largul sau, asadar, din fericire, puteti arde grasimile, puteti construi muschi si puteti obtine un antrenament minunat, facand doar exercitii fizice folosind greutatea corporala fara sa fie necesara o sala de fitness sau un echipament de antrenament.

Cardio poate fi una dintre metodele cel mai putin eficiente de ardere a caloriilor. De ce nu incercati sa faceti un antrenament folosind greutatea corporala si sa fiti mai eficient in cee ce priveste timpul? La urma urmei, nu este nimic mai frustrant decat efortul depus luni de zile fara sa vezi rezultate.

Puteti incepe un intreg circuit de exercitii folosind greutatea corporala, in confortul propriei case astfel: veti finaliza un exercitiu imediat dupa celalalt, fara a va opri, deoarece astfel veti reusi sa claditi muschiul si sa obtineti un antrenament cardiovascular de efect. Combinati-l cu o dieta buna si veti vedea rezultatele de indata. Fiecare exercitiu folosind greutatea corporala utilizeaza mai multe grupe musculare, astfel incat veti arde mai multe calorii.

In esenta, antrenamentul de acest gen arde mai multe calorii decat antrenamentul pe intervale si, la randul sau, arde mai multe calorii decat cardio-ul constant. Dupa antrenament, corpul tau trebuie sa petreaca cateva ore dupa pentru a-si reconstrui muschii, ceea ce inseamna, in schimb, si mai multe calorii arse (dupa un antrenament solicitant, o singura sedinta de exercitii fizice de intensitate ridicata poate accelera arderea caloriilor pe un interval de 38 de ore).

Daca incercati sa pierdeti din greutate, petrecerea orelor pe o banda de alergat este o utilizare foarte eficienta, plictisitoare si ineficienta a timpului petrecut la sala. Daca sunteti o persoana ocupata, de ce petreceti ore sa faceti ceva cand puteti fi mai eficient in mai putin timp?

 

Iata un antrenament de baza pentru acasa. Acesta este un circuit de baza pentru greutatea corporala. Intr-o rutina de circuite, veti face fiecare exercitiu in mod succesiv fara a intrerupe (daca sunteti in stare). Odata ce ati terminat toate exercitiile din circuit, faceti-le din nou. Daca inca mai poti dupa runda a doua, treci la a treia. Deoarece toate aceste exercitii vin unul dupa altul, esti obligat sa te obosesti – si asta o regula! Trebuie sa incepem de undeva.

Este mai bine sa va opriti si sa faceti o pauza decat sa faceti un exercitiu incorect. Daca nu puteti face toate cele trei circuite fara oprire, veti avea ceva de munca.

Inainte de a incepe, nu uitati sa va incalziti. Niciodata nu uitati de incalzire. Puteti alerga pe loc, sari coarda, sa faceti cateva sarituri, sa pedalati pe o bicicleta stationara, sa faceti cateva lovituri in aer, sa coborati scarile sau sa va balansati mainile si picioarele pentru a le face sa se miste! Dupa aproximativ 5 minute sunteti gata sa incepeti antrenamentul.

 

   Dupa incalzire, iata exact ce trebuie sa faceti:

  • 20 genuflexiuni,
  • 10 flotari,
  • 20 fandari din mers – 10 pe fiecare picior,
  • 10 ridicari de gantere,
  • planks timp de 15 secunde,
  • 30 jumping jacks.

 

Dupa ce ati terminat antrenamentul faceti cateva intinderi. Toti muschii tai au fost contractati si trebuie sa fie reconstruiti.

Pentru genuflexiuni sau fandari, daca nu le puteti face in mod corespunzator, este bine sa va puneti mana pe un suport pentru a va mentine echilibrul.

La fandari, pastrati-va ochii in fata si partea de sus a corpului dreapta.

Daca nu dispuneti de ganterele, puteti folosi 2 sticle de apa pline sau orice altceva de aceeasi greutate.

Faceti aceasta rutina de 2-3 ori pe saptamana, dar niciodata in zile consecutive. Nu construiti muschi atunci cand depuneti efort, construiti muschi atunci cand va odihniti.

 

 

Read More

Cum sa-ti concepi rutina zilnica

exrcitii fitness

Multe din persoanele care sunt interesate sa inceapa un antrenament trebuie sa fie constiente sa sportul inseamna rutina,  un stil de viata pe care trebuie sa il mentina.

Avand in vedere ca un program ar trebui dezvoltat in jurul varstei, scopurilor, alimentatiei, timpului liber, etc., exista o multime de factori care influenteaza un program specific unei persoane. Este foarte usor sa te incurci in ceea ce inseamna un antrenament deoarece exista un numar infinit de exercitii, seturi, repere si programe de unde poti alege.

Un program bine stabilit inseamna un antrenament conceput de catre un antrenor care te cunoaste, care iti stie obiectivele si stilul de viata si care poate sa dezvolte un plan de antrenament care este specific nu numai corpului tau, ci si raportat la programul si viata ta.

Dezvoltarea unei rutine de antrenament pentru tine poate fi intimidanta, dar trebuie sa stii ca nu este prea dificil si va deveni chiar distractiv odata ce ajungi sa intelegi notiunile de baza.

Din start cauta sa iti imbunatatesti sanatatea si nu doar aspectul. Daca este sanatate, te simti mai bine din toate punctele de vedere. Tine minte, iti schimbi stilul de viata, nu vorbim doar despre un antrenament pe moment.

Vrem sa fim mai puternici, sa aratam mai bine; este deci momentul sa diversifici miscarea. Decat cardio pe banda, alearga, cand vrei un antrenament complet, inoata, cand esti la sala, incearca un antrenament full body, foloseste antrenamente functionale, lucreaza pentru viteza, putere, masa musculara, toate acestea pentru imbunatatirea starii mentale si fizice a corpului.

antrenament cu antrenorUn antrenament ca si rutina zilnica trebuie impartit pe zile. Astfel ca trebuie adaptat cu programul tau de munca astfel incat sa te tii de el. Miscare minim 3 zile pe saptamana! Este un program mai mult decat decent, care poate fi pastrat si de cele mai ocupate persoane.

 

Ziua 1 – Lucreaza partea superioara: piept, spate, biceps si triceps, cate 2 exercitii pe fiecare grupa.

Ziua 2 – Lucreaza partea inferioara: picioare, fesieri, abdomen. Pentru ca discutam de grupe musculare care suporta efort mai mult, puteti introduce 4 exercitii per grupa musculara.

            Ziua 3PAUZA – Corpul necesita odihna. Dupa doua antrenamente intense, lasa corpul sa isi revina.

Ziua 4 – Mergi la inot. Incearca un antrenament intens la un bazin de inot. Cateva bazine sunt egale cu un antrenament complet ce iti imbunatateste atat muschii cat si capacitatea pulmonara. Plus ca este bland cu articulatiile tale.

Ziua 5 – Antrenament functional: foloseste-ti tot corpul.

Ziua 6 – Iesi din spatiul inchis. Plimba-te prin parc, alearga, plimba-te cu bicicleta sau rolele, practica diferite sporturi: baschet, fotbal, handbal, tenis de masa, orice ai la indemana.

            Ziua 7 – PAUZA – Relaxeaza-te, odihneste-te, citeste o carte.

 

Proportia de exercitii se adapteaza in functie de preferinte si deficiente (circa 10, 12 repetari). Greutatea aleasa sa fie optima raportat la ceea ce iti doresti sa resuseti. Creste greutatea cu fiecare serie executata dar, atentie!,  exercitiile sa fie executate corect!

Si astfel iti poti grupa antrenamentul pentru un corp mai bun, mai sanatos dar in asa fel incat sa il poti adapta programului tau zilnic. Alege alte exercitii, gandeste-te la variante de miscare ce ti se potrivesc si ai grija de sanatatea si corpul tau.

Nu uita sa te hodratezi pe parcursul antrenamentului. Ar trebui sa ai mereu pregatita o sticla de apa. Alimentatia vine la pachet cu miscarea. Stilul de viata sanatos inseamna si o alimentie potrivita.

 

Read More

Fii cea mai buna versiune a ta!

antrenor fitness

Atunci cand vrem sa aratam cat mai bine facem tot ceea ce este posibil pentru a ne depasi limitele si pentru a ne atinge obiectivele in ceea ce priveste antrenamentul nostru zilnic.

De aceea, haideti sa vorbim despre odihna activa, care este foarte necesara, in special in cazul persoanelor sedentare. Ce inseamna odihna activa? Activitati precum mersul pe jos, gradinaritul, ciclismul, inotul, toate acestea fac parte din ceea ce inseamna repaus post-antrenament al corpului. Ce faceti in zilele de odihna activa reprezinta o diferenta uriasa in ceea ce inseamna tonifiere.

Cand urmati programul saptamanal de antrenament, program bine stabilit, nu unul facut dupa ureche, veti beneficia automat si de odihna. In fiecare zi lucrati o anumita grupa muscular, diferita de cea din ziua anteriora, ceea ce inseamna ca muschii primesc o zi de odihna activa. De asemenea, intotdeauna sa va ascultati corpul, deci daca acesta cere odihna trebuie sa i-o oferiti, deoarece a te mentine in forma, a te tonifia sau a-ti sculpta musculatura, nu este egal cu a te suprasolicita. Tine minte, iti cunoscti corpul mai bine decat oricine altcineva … asculta-l intotdeauna!

 

Stretching

Stretching-ul este o parte importanta a unui antrenament, si desi multe persoane il evita, aceasta este o mare greseala. Stretchingul este absolut necesar mai ales daca te antrenezi in a doua parte a zilei. Daca nu stiai muschii raman incordati pana la 4 ore dupa ce ai terminat antrenamentul si poti avea mari  probleme atunci cand vrei sa adormi. In egala masura, stretching-ul relaxeaza si mintea, astfel ca vei reui sa scapi si de stresul acumulat pe durata zilei. Unul dintre motivele pentru care eviti stretchingul este pentru ca nu stii ce exercitii sa faci sau cum sa le faci corect, asa ca iata ce ar trebui sa faci dupa un antrenament in care ai lucrat aproape toate grupele musculare. Intinde doar muschii pe care i-ai lucrat la antrenament pentru a evita posibilele accidentari. Stretching-ul realizat fara a te incalzi in prealabil nu va face decat sa iti cauzeze o febra musculara pe masura si nici nu vei vedea un rezultat favorabil. Mentine fiecare pozitie de stretching circa 10 secunde, apoi schimba. Poti urca pana la 20, 30 sau chiar 60 de secunde pentru fiecare pozitie.

 

Hidrateaza-te!

Organismul nostru isi pierde in mod natural apa cand facem exercitii, deci este foarte important sa refacem celulele. Organismul uman are nevoie de apa ca sa functioneze normal. In plus, o buna hidratare va usureaza muschii, va da mai multa energie si va sporeste capacitatea de gandire! Capacitatea de concentrare se reduce cu 20%  datorita lipsei a doar 500 ml de apa din corp? Creierul uman este 75% apa, fapt ce face ca apa sa fie necesara pentru mentinerea functiilor acestuia la capacitate maxima. Atunci cand suntem deshidratati, putem observa ca suntem obositi si ne lipseste si capacitatea de concentrare. Si daca va intrebati de ce este important sa bem apa in timp ce mergem la sala, aflati ca ca reprezinta principalul lubrifiant al articulatiilor. Plus ca este o parte importanta a discului intervertebral, care ajuta la amortizarea socurilor in timpul mersului. Apa reuseste sa creasca eficienta efortului fizic cat si intelectual. Cand muschii nu au suficienta apa, nu functioneaza la parametri optimi.

Axeaza-te pe tine!

Ai nevoie de o zi de odihna activa si profita de ea pentru a te relaxa. Si poti face asta astfel:  programeaza-te la un masaj, poti face o plimbare lunga in aer liber, mergi la cafea cu o prietena sau inscrie-te la cursuri de yoga. Alege orice activitate care sa iti ofere acel sentiment de eliberare fizica si psihica. Ceea ce este important este sa iti mentii corpul in miscare si sa faci ceea ce iti place.

Read More

Ce facem ca sa ne revenim daca am luat cateva kilograme in plus

cura de slabit

Pentru a scapa de nesuferitele kilograme in plus este nevoie de miscare si de o alimentatie echilibrata.

Pe scurt, trebuie sa ne mentinem un ritm de viata sanatos. Alimentatia corecta trebuie sa fie o dieta sanatoasa, care sa tina cont de stilul nostru de viata. Fiecare dintre noi are anumite gusturi in materie de mancare, unii sufera de anumite afectiuni sau nu tolereaza anumite mancaruri, de aceea fiecare dieta trebuie sa fie personalizata.

Au trecut si sarbatorile de iarna si cu siguranta ai pus cateva kilograme. Cine spune ca au trecut sarbatorile si nu s-a ingrasat nici macar 1 kilogram, fie minte, fie este o persoana foarte norocoasa. Pentru cei care insa au luat in greutate, este momentul sa faci ceva pentru a scapa de acele kilograme nedorite.

Fara sport insa nu se poate. Citim pe internet despre numeroase diete care te ajuta sa slabesti fara a depune nici cel mai mic efort, insa rare sunt cazurile in care acestea chiar au efect. Plus ca, miscarea este necesara nu doar pentru a slabi, ci si pentru a ne mentine intreg organismul sanatos. Si asta o confirma si doctorul.

            Daca nu ai deloc timp pentru a merge la sala exista cateva lucruri minore, dar care au un impact semnificativ asupra siluetei tale.

In ceea ce priveste alimentatia iata ce poti face:

Mananca incet. Atunci cand mananci, concentreaza-te doar pe mancarea consumata. Mananca in liniste, fara a te uita la televizor sau fara a face altceva care sa te distraga. Acest lucru te va ajuta sa mananci mai incet, si astfel nu vei consuma exagerat alimente.  Vei reusi astfel sa  slabesti mult mai usor.

Foloseste o farfurie mai mica. O farfurie mai mica pe care sa pui strict o portie de mancare te va ajuta sa controlezi mai usor cantitatile consumate. Astfel nu vei manca prea mult, deoarece, in general, tindem sa terminam tot ce avem in farfurie.

 

            Cat despre partea de miscare, cea care este in egala masura la fel de importanta, exista numeroase trucuri la care poti apela.

Si iata care sunt acestea:

Jogging – ce poate fi mai la indemana decat o ora de alergat in parcul de langa casa? Nu presupune costuri, este un sport pe care il poti practica indiferent de sezon si este modalitatea perfecta de a scapa de circa 500-600 de calori in doar o ora de alergat.

Step aerobic. Un alt sport ce poate fi practicat acasa, fara a fi nevoita sa mergeti la sala. Ai nevoie doar de o banca de aerobic si poti realiza o serie de exercitii care sa iti tonifice atat picioarele cat si coapsele sau fundul. Adauga si cateva seturi de abdomene si vei vedea cum kilogramele vor incepe sa dispara si te vei tonifia, in acelasi timp.

  Bicicleta – in sezonul rece, mersul pe bicicleta nu este o idee chiar atat de buna. Insa, daca dispui de o bicicleta stationara sau una eliptica, atunci ai modalitatea perfecta de a da jos chiar si pana la 1000 de calorii in doar o ora. Pune-ti serialul preferat si pune-te pe treaba!
  Zumba – dansul poate fi cel mai bun mod de a-ti sculpta corpul si de a scapa de kilogramele in plus. Si nu trebuie sa mergi la orele de zumba ci poti dansa la tine acasa, in ritmul tau, fara inhibitii. Intra pe internet si cauta programe de zumba pe care sa le poti face tu acasa si vei vedea ca vei reusi astfel sa arzi  intre 600 si 800 calorii.
   Saritul corzii – se spune ca cu ajutorul corzii iti poti lucra tot corpul. Acesta, de fapt, poate fi singurul accesoriu de care ai nevoie pentru a slabi. Poti arde pana la 350 calorii in 30 de minute de sarit coarda. Daca esti la inceput, nu te solicita excesiv deoarece vei face o febra musculara de toata frumusetea. Creste timpul treptat si rezultatea nu vor intarzia sa apara.

            Si nu in ultimul rand, nu uita sa te hidratezi! Este foarte important sa bei multa apa pe parcursul zilei.

 

Read More

Cum ne echilibram dieta dupa sarbatori

dieta dupa sarnatori

Odata ce au trecut sarbatorile putem observa ca nu au plecat asa oricum ci ne-au lasat si cateva kilograme care s-au depus parca fara sa ne dam seama. Chiar daca nu am exagerat cu mancarea ci doar am gustat din fiecare fel cate putin, acest lucru a fost de ajuns pentru a ne rotuni putin. Astfel ca, este momentul sa ne echilibram dieta astfel incat sa eliminam surplusul de kilograme cu care ne-am ales. Asta inseamna desigur portii mai mici de mancare si miscare, fara de care nu se poate.

Indiferent de dieta pe care vrei sa o incepi, important este sa fii constient de ceea ce trebuie sa mananci si ce sa eviti. O dieta echilibrata nu trebuie sa fie un chin ci trebuie sa fie compusa din alimentele care iti plac astfel incat sa te poti tine de aceasta, care ulterior trebuie sa devina un stil de viata.

In egala masura, nu uita ca nu poti trece brusc la o dieta, ci va trebui sa revii treptat la stilul de viata sanatos pe care il adoptai inante de a pune acele kilograme. Daca ai consumat foarte multe alimente grase, ai nevoie de o pauza, deci axeaza-te pe fructe si legume.

 Exista cateva reguli de baza pentru a evita acumularea de kilograme:

  • Repectati mesele principale si gustarile – nu mancati incontinuu;
  • Nu “ciuguliti” intre mese;
  • Consumati fructe si legume;
  • Nu uitati sa va hidratati – 1,5 – 2 litri de apa / zilnic;
  • Consumati prajituri fara zahar sau cu continut scazut;
  • Daca exista sarbatori pentru care trebuie sa pregatiti diverse preparate, gustati apoi aruncati din gura mancarea;
  • Cand mergeti in vizita, mancati echilibrat.

 

Alimente permise:

  • Legume crude;
  • Legume gatite;
  • Fructe;
  • Carne slaba (pui, peste, curcan);
  • Carne la gratar, inabusita, fiarta sau la cuptor;
  • Preparate fara sosuri;

 

A se evita:

  • Consumul de alcool;
  • Preparate cu grasime;
  • Carne grasa;
  • Mancatul incontinuu / ciugulitul;
  • Guma de mestecat;
  • Bauturile carbogazoase;

 

            De asemenea, iata cateva tipsuri daca doriti sa slabiti sau cel putin sa va mentineti in forma:

  • Un mic dejun bazat pe alimente sanatoase te va face sa te simti satul pe parcursul zilei;
  • Alimentele precum spanacul, conopida, varza, salata verde, merele, broccoli sau castraveti, avand un continut de apa ridicat, te vor ajuta sa slabesti mai repede;
  • Foloseste condimente ce accelereaza arderile si care te vor ajuta astfel sa slabesti;
  • Micsoreaza portia de mancare, in special la cina;
  • Consuma o banana pe zi – aceasta este bogata in potasiu, te va ajuta a reduci retentia de apa si implicit, sa slabesti;
  • Consuma anghinare – folosita de cateva ori pe saptamana te va ajuta sa slabesti;
  • Consuma alimente bogate in proteine (oua, carne de pui).

 

            Orice schimbare pe care vrei sa o faci trebuie facuta treptat pentru ca organismul sa se poata obisnui. Incerca sa mananci cat mai incet si sa mesteci cat mai mult. Astfel vei facilita foarte mult digestia. Mananca putin si des si nu sari peste gustari. Si acestea au rolul lor. Daca vei sari peste o masa nu inseamna ca vei slabi, ci din contra. Ai grija la alimentatie si vei vedea ca vei reusi sa te mentii in forma.

 

Read More